Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Η Ε.Ε. δεν πετάει άλλα λεφτά στα σκουπίδια... Με μια γνωμοδότηση-κόλαφο «τινάζει στο αέρα» το διαμορφωμένο στην Ελλάδα σκηνικό για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Η ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών ανατρέπει τα σχέδια κυβέρνησης-εργολάβων, δίνοντας προτεραιότητα σε δράσεις πρόληψης-ανακύκλωσης και όχι σε υπερμεγέθη εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων

Με μια γνωμοδότηση-κόλαφο, η ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών «τινάζει στο αέρα» το διαμορφωμένο στην Ελλάδα σκηνικό για τη διαχείριση των απορριμμάτων, εξοστρακίζοντας «φαραωνικού» τύπου εγκαταστάσεις επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων που χωροθετούνται ανά τη χώρα. 


   Η Επιτροπή προτείνει, μεταξύ άλλων, η χρηματοδότηση της Ε.Ε. να χορηγείται κατά προτεραιότητα σε δράσεις για την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των απορριμμάτων. 

 Βγάζοντας «κόκκινη κάρτα» σε υπερμεγέθη εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, όπως τα τέσσερα που χωροθετούνται σε Κερατέα, Γραμματικό, Φυλή και Λιόσια, τονίζει: 

«Η χορήγηση των επιδοτήσεων, που προορίζονται για έργα στα χαμηλότερα επίπεδα ιεράρχησης της διαχείρισης αποβλήτων, θα πρέπει να εξαρτάται από την προηγούμενη εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων για την επίτευξη των στόχων που τίθενται στις ανώτερες θέσεις».

 Με άλλα λόγια θέτει ως προϋπόθεση, για την επιχορήγηση σε εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και σε ΧΥΤΑ, την προηγούμενη εφαρμογή εκτεταμένης πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης. 

Δράσεις που στη χώρα μας βρίσκονται στο σημείο μηδέν ή προχωρούν με αργούς ρυθμούς. Σε πλήρη αντίθεση με τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιφερειών, τα προωθούμενα σχέδια κατασκευής των 4 εργοστασίων προβλέπουν επεξεργασία σε σύμμεικτη μορφή άνω του 80% των παραγόμενων στην Αττική απορριμμάτων. 


 Προτάσεις

 Μεταξύ των προτάσεων που απευθύνει η Επιτροπή των Περιφερειών στην Κομισιόν, ορισμένες από τις βασικότερες είναι οι παρακάτω: 

 * Γνωμοδοτεί ρητά ότι η πρόληψη παραμένει ο πρώτος και πιο σημαντικός τρόπος για να μειωθεί η επιβάρυνση στο περιβάλλον. 

 * Τάσσεται υπέρ της αύξησης του υφιστάμενου υποχρεωτικού στόχου, όσον αφορά την ανακύκλωση αστικών στερεών αποβλήτων, από 50% επί του συνόλου των παραγόμενων απορριμμάτων, που είναι σήμερα, σε 70% έως το 2020. 

 * Υποστηρίζει το αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει την απαγόρευση της καύσης ανακυκλώσιμων και οργανικών αποβλήτων έως το 2020. 

 * «Τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής (σ.σ. που διαθέτουν κοινοτικά κονδύλια) θα πρέπει να συμμετέχουν σε έργα υποδομών καύσης ή ανάκτησης ενέργειας μόνο εφ' όσον εντάσσονται σε ένα συνεκτικό σύνολο διαχείρισης αποβλήτων, στο οποίο θα περιλαμβάνονται επαρκείς υποδομές που θα εξασφαλίζουν προηγουμένως τη διαλογή, τον καθαρισμό και την ανακύκλωση των συλλεχθέντων αποβλήτων» αναφέρει η γνωμοδότηση. Δηλαδή, πριν πάμε σε υποδομές καύσης ή ανάκτησης ενέργειας, πρέπει προηγουμένως να έχει εξαντληθεί κάθε δυνατότητα πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης. 

 * Τάσσεται ρητά υπέρ της απαγόρευσης ταφής οποιουδήποτε οργανικού ή βιοαποδομήσιμου αποβλήτου (τροφές, χαρτί, ξύλο κ.λπ., που αποτελούν σχεδόν το 70% του συνόλου των αστικών στερεών αποβλήτων), το οποίο μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ή να ανακυκλωθεί. Θέτει ως στόχο να προορίζεται για ταφή το 5% ή και λιγότερο μέχρι το 2020. 

 Στην Επιτροπή των Περιφερειών συμμετέχουν όλοι οι Ευρωπαίοι -βεβαίως και οι Ελληνες- αιρετοί περιφερειάρχες. Στο πλαίσιο αναθεώρησης ευρωπαϊκών οδηγιών για τα απόβλητα, ζητήθηκε από την Κομισιόν να καταθέσει γνωμοδότηση η οποία πρόκειται να λάβει την οριστική της μορφή στις 3 Ιουλίου 2013. 
 Σημειώνουμε ότι το περιεχόμενο της γνωμοδότησης, αν και εκδόθηκε στις 24 Απριλίου, μέχρι τώρα δεν έχει δημοσιοποιηθεί από καμία περιφέρεια της χώρας.