Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Αττική: έρχονται δύο νέα θεματικά πάρκα στα Σπάτα

Δύο νέα ψυχαγωγικά θεματικά πάρκα με την επωνυμία «Δεινοσαυρόπολις» και «Ωκεανόπολις» σκοπεύει να δημιουργήσει στα Σπάτα, εμπλουτίζοντας το τουριστικό προϊόν της Αττικής, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Aττικού Ζωολογικού Πάρκου.
 Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δημόσιες τουριστικές υπηρεσίες ενέκριναν, πρόσφατα, τη σκοπιμότητα για τη δημιουργία των δύο θεματικών πάρκων, ανοίγοντας τον δρόμο για τη λειτουργία τους.
Ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου κ. Ζαν Ζακ Λεσουέρ αναφέρει στην «Κ» ότι τα νέα πάρκα θα λειτουργήσουν σε όμορες εκτάσεις του υφιστάμενου Πάρκου και θα βρίσκονται υπό την ομπρέλα δύο εταιρειών θυγατρικών της «Αττικό Θεματικό Πάρκο Α.Ε.». Οι εκτάσεις για τη δημιουργία τους έχουν, ήδη, αποκτηθεί από το 2006.


Το πρώτο πάρκο, η «Δεινοσαυρόπολις», χαρακτηρίζεται από τον κ. Λεσουέρ Μουσείο Εξέλιξης των Ειδών, με έμφαση στην εποχή των Δεινοσαύρων. Σημειώνει ότι θα είναι μοναδικό στο είδος του στην Ευρώπη και ότι έχουν συναφθεί συνεργασίες για τη λειτουργία του με εταιρείες από το εξωτερικό και ειδικότερα από την Ιαπωνία, την Αγγλία, την Κίνα, τη Δανία, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ. Θα αναπτύσσεται σε έκταση 10 στρεμμάτων, ενώ το Μουσείο θα καλύπτει 3.000 τ.μ. Παράλληλα, προγραμματίζεται στον περιβάλλοντα χώρο και η κατασκευή αίθουσας για τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Ο κ. Λεσουέρ εκτιμά ότι η «Δεινοσαυρόπολις», που αποτελεί μία επένδυση με προϋπολογισμό της τάξης των 5 εκατ. ευρώ, θα λειτουργήσει την άνοιξη του 2013.
Το δεύτερο Πάρκο, η «Ωκεανόπολις», θα είναι ένα πρότυπο ενυδρείο διεθνών προδιαγραφών, σημειώνει ο κ. Λεσουέρ. Μεταξύ των αρχιτεκτόνων του επισημαίνει ότι είναι ο κ. Μιχάλης Φωτιάδης, που συμμετείχε στην αρχιτεκτονική ομάδα σχεδίασης του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Ο κ. Λεσουέρ υπογραμμίζει ότι η ««Ωκεανόπολις» θα είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από το μέγεθος του Ενυδρείου της Κρήτης, καλύπτοντας 8.500 τ.μ. σε μία έκταση 14 στρεμμάτων.
Επίσης, εκτιμά ότι οι εργασίες για την κατασκευή του Πάρκου θα ξεκινήσουν του χρόνου, με ορίζοντα ολοκλήρωσής τους το 2014. Ο προϋπολογισμός του επενδυτικού προγράμματος υπολογίζει ότι θα ανέλθει σε 8,5 εκατ. ευρώ. Και για τα δύο ψυχαγωγικά θεματικά Πάρκα έχουν κατατεθεί αιτήσεις ένταξής τους στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς.
Στόχος του κ. Λεσουέρ είναι το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο να εδραιωθεί ως το μεγαλύτερο Ζωολογικό Πάρκο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ετσι, με την ολοκλήρωση των δύο νέων επενδύσεων θεωρεί ότι το Πάρκο θα καταστεί μοναδικός προορισμός και θα μπορεί να ενταχθεί σε τουριστικά προγραμμάτα ξένων tour operators για την Αττική, αλλά και σε εκδρομές κρουαζιεροπλοίων που θα προσεγγίζουν το λιμάνι του Πειραιά.
Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, που άνοιξε για το κοινό τοn Μάιο του 2000 –λειτουργώντας αρχικά ως Ορνιθολογικό Πάρκο–αναπτύσσεται σε μία έκταση 200 στρεμμάτων αγροτικής γης στα Σπάτα. Ο αριθμός των επισκεπτών το 2011 έφθασε σε 325.000. Ο κ. Λεσουέρ εκτιμά ότι ποσοστό 30% των επισκεπτών του Πάρκου είναι ξένοι και εκτός Αθηνών κάτοικοι. Ο αριθμός των ζώων που φιλοξενεί το Πάρκο ανέρχεται, περίπου, σε 2.200 από 380 είδη. Ο τζίρος της «Αττικό Θεματικό Πάρκο Α.Ε.» διαμορφώθηκε το 2011, περίπου, σε 6 εκατ. ευρώ.