Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

ΜΗΠΩΣ Η ΨΥΤΑΛΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ??



ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΛ ΒOΡΕΙΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΛΑΤΥ ΧΩΡΑΦΙ


Προς
 Όλους τους αρμοδίους
 Κύριοι,
Αφού υπήρχε λύση κοινωνικά και οικολογικά ενδεδειγμένη, οικονομικά συμφέρουσα, γιατί τόσα χρόνια καταδικάζετε την Ανατολική Αττική να ζει με το αίσχος των βοθρολυμάτων στους δρόμους !!!
Δεν το γνωρίζατε, σας το έκρυψαν ή συμβαίνει κάτι άλλο;  Έτσι ή αλλιώς οι ευθύνες σας είναι τεράστιες.
Γνωρίζετε τις μεγάλες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών για να ματαιωθεί οριστικά το ΚΕΛ-τέρας-χαβούζα των Βορείων Μεσογείων στη θέση πλατύ Χωράφι.
 Η πρόσφατη αναζήτηση από τους Δημάρχους Ρ-Π και Σπ-Αρτ,  λύσης κοινωνικά αποδεκτής και τεχνολογικά προηγμένης, αποδεικνύει ότι η πρόταση της ΕΥΔΑΠ για το ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων είναι τεχνολογικά ανεπαρκής, κοινωνικά απαράδεκτη, δεν σέβεται το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

 
 Σε παλιότερη ανακοίνωσή μας τονίζαμε «….Δεν υπολογίζουν την αθροιστική περιβαλλοντική επιβάρυνση των  περιοχών μας όταν,  σε ακτίνα δέκα (10) χιλιομέτρων γύρω από το αεροδρόμιο συγκεντρώνονται δύο μεγάλοι οδικοί άξονες, το αεροδρόμιο που είναι μια μικρή πόλη, η μεγάλη ΧΥΤΑ στη περιοχή των Μεσογείων, τρεις μεγάλες βιομηχανικές περιοχές, τέσσερα ΚΕΛ που όλα μαζί ξεπερνούν κάθε ανοχή και  μετατρέπουν την Ανατολική Αττική  από τόπο εξαιρετικής ομορφιάς σε βούρκο υποδοχής λυμάτων…..»

Επίσης σε άλλη ανακοίνωση σημειώναμε «…Όλοι μαζί να απαιτήσουμε ένα περιβαλλοντολογικό έργο που να αναβαθμίσει το τοπικό οικοσύστημα. Που να επιλύσει το αίσχος που βιώνουν δεκαετίες οι κάτοικοι, μια αφόρητη-τραγική κατάσταση, χωρίς  αποχετευτικά δίκτυα και  βιολογική επεξεργασία των λυμάτων
Και να τώρα τι αποκαλύπτεται από το εμπιστευτικό έγγραφο του Γενικού Διευθυντή της ΕΥΔΑΠ Στέφανου Γεωργιάδη (ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ & ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ) την 01-12-2011 αρ.πρωτ. 1927 με τελικό αποδέκτη τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Βορίδη.

«Η Ψυτάλλεια καθημερινά διαχειρίζεται με απόλυτη επιτυχία  700.000 m3/ ημέρα λυμάτων και έχει δυνατότητα 1.200.000 m3/ ημέρα ( εκτιμούμενη παροχή Δήμου Σαρωνικού 15.000 m3/ ημέρα). Είναι προφανές ότι , όπως πολλά έργα στην Ελλάδα, έτσι και αυτό, παρουσιάζει ένα μεγάλο βαθμό «ασφαλείας» σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες παροχετευτικότητας του λεκανοπεδίου. Έτσι η περαιτέρω αξιοποίησή του  είναι όχι μόνο εφικτή αλλά και επιβεβλημένη , ώστε να επιτευχθεί ο αναμενόμενος βαθμός απόδοσης της επένδυσης. Η Ψυτάλλεια μελλοντικά, ούτως ή άλλως, μετά και την κατασκευή του νέου ΚΕΛ Θριασίου, δεν προβλέπεται να αξιοποιηθεί περαιτέρω πλην ίσως της περιπτώσεως ένταξης στο χώρο ευθύνης της νέων περιοχών , αυτών της Ανατολικής Αττικής».
Τώρα που γνωρίζουν ΟΛΟΙ πρέπει  τα αρμόδια Υπουργεία, η Περιφέρεια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και με διαδικασίες fast track να προχωρήσουν σε επαναξιολογήσεις,  επαναχωροθετήσεις, σε νέες μελέτες που απαιτούνται (υδραυλικές κλπ) και να εγγυηθούν τη δημιουργία ενός έργου που να γίνει ΤΩΡΑ με τα κριτήρια που απαιτούν οι κάτοικοι – χρήστες.

Καλούμε τους κατοίκους σε εγρήγορση, σε διαρκή κινητοποίηση  για να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στην ποιότητα  ζωής, για να υπερασπίσουμε την δημόσια υγεία, το περιβάλλον και τα σπίτια μας. Η στράτευση όλων στο δίκαιο αυτό αγώνα, η κλιμάκωση των προσπαθειών μας, θα επηρεάσει ουσιαστικά τις αποφάσεις της πολιτείας, για το κοινό καλό.