Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Γλυκιά μπουγάτσα, αλμυρός ΦΠΑ

Ιστορίες φορολογικής τρέλας με τους συντελεστές που θα ισχύουν στην εστίαση

Ρεπορτάζ Ελενα Λάσκαρη

Με το κομπιουτεράκι ανά χείρας και εγχειρίδιο ορθής χρήσης συντελεστών ΦΠΑ θα πρέπει να κυκλοφορούν οι καταναλωτές, αν δεν θέλουν να πληρώσουν «αλμυρή» την κρέπα, την μπουγάτσα ή το σάντουιτς εκτός συσκευασίας. Η διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών με την οποία επιχειρεί να ξεδιαλύνει το τοπίο αναφορικά με τους συντελεστές ΦΠΑ που επιβάλλονται σε φαγητά και γλυκά ανάλογα με το αν καταναλώνονται εντός ή εκτός καταστημάτων, σε τραπεζοκαθίσματα ή πακέτο, ζεστά ή κρύα, πυροδοτεί ιστορίες φορολογικής τρέλας. 
 
Από την εγκύκλιο προκύπτει ότι μπουγάτσα με τυρί, είτε καταναλώνεται εντός καταστημάτων είτε όχι, υπάγεται στον κανονικό συντελεστή 23% ενώ αν η μπουγάτσα είναι γλυκιά και καταναλωθεί εκτός καταστήματος έχει συντελεστή 13%. Αντίθετα, ακόμα και αν είναι γλυκιά, αν καταναλωθεί εντός καταστήματος δεν γλιτώνει τον υψηλό συντελεστή 23%. Σε αδιευκρίνιστη κατηγορία παραμένουν τα τσιζ κέικ...
Επόμενο κεφάλαιο φορο-τρέλας συνιστά η κατηγορία συσκευασμένων ή μη τυποποιημένων προϊόντων. Σάντουιτς, ασχέτως περιεχομένου, το οποίο είναι κλεισμένο αεροστεγώς και στη συσκευασία αναγράφονται ημερομηνίες παραγωγής - λήξης και τα συστατικά υπάγονται στον συντελεστή 13%. Αν όμως ο καταναλωτής ζητήσει από τον καταστηματάρχη να του ψήσει το σάντουιτς, ο ΦΠΑ ανεβαίνει στο 23%.
Στους χυμούς, το κριτήριο για την επιβολή 13% ή 23% αφορά την αραίωσή τους με νερό, το μη ανθρακούχο νερό και το ψωμί (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) μεμονωμένα έχουν συντελεστή 13%, το γάλα διευκρινίζεται ότι έχει συντελεστή 13% ακόμα και αν είναι σοκολατούχο, ενώ ενδεχομένως για λόγους... οικονομίας του χρόνου, σε γάμους, βαφτίσια, κηδείες και μνημόσυνα όλα τα είδη που παρέχονται από εταιρείες τροφοδοσίας επιβαρύνονται ενιαία με συντελεστή 23%.

Ο γενικός κανόνας για τον επιβαλλόμενο ΦΠΑ είναι πως η επιτόπια κατανάλωση σε τραπεζοκαθίσματα που διαθέτουν οι επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια, ψητοπωλεία, ταβέρνες, ταχυφαγεία, καφετέριες, αναψυκτήρια, κυλικεία κ.λπ.) υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23% ως υπηρεσία εστίασης, ανεξάρτητα από το είδος που καταναλώνεται (περιλαμβανομένων των γλυκών, του μη ανθρακούχου νερού και του ψωμιού). Εχοντας ως βασικό γνώμονα την αρχή του τραπεζοκαθίσματος, αρχίζουν οι διευκρινίσεις που αναλύονται στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την οποία:

Τυποποιημένα. Εφόσον παρασκευάζονται με βιομηχανική διαδικασία και διατίθενται για ευρεία κατανάλωση στα σημεία πώλησης, παραμένουν στον μειωμένο συντελεστή 13%. Ετσι, σάντουιτς, σαλάτες φρούτων ή λαχανικών που είναι αεροστεγώς κλεισμένα και φέρουν επί της συσκευασίας τους τις απαιτούμενες ενδείξεις όσον αφορά τα συστατικά τους και τις ημερομηνίες παρασκευής και λήξης, με την προϋπόθεση ότι δεν προετοιμάζονται κυρίως από τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ή αλυσίδες καταστημάτων λιανικής πώλησης αλλά παρασκευάζονται μέσω μιας βιομηχανοποιημένης διαδικασίας και διατίθενται μαζικά στα σημεία πώλησης έχουν ΦΠΑ 13%. Αν όμως αφαιρεθεί η συσκευασία τους για ζέσταμα ή ψήσιμο, ο συντελεστής αυξάνεται σε 23%. Ανεξαρτήτως του αν ψηθούν ή ζεσταθούν, αν τα προϊόντα αυτά καταναλωθούν εντός του καταστήματος έχουν συντελεστή επίσης 23%.

Το γλυκό. Η διαφορά στον ΦΠΑ γίνεται ανάλογα με το αν το γλυκό θα καταναλωθεί εντός του καταστήματος ή εκτός. Εντός καταστήματος ο ΦΠΑ είναι 23%, εκτός καταστήματος - ανεξάρτητα από το αν προσφέρονται σε κλειστή ή ανοιχτή συσκευασία - ο συντελεστής είναι 13%.

Σφολιάτες. Γενικά τα σφολιατοειδή και οι πίτες, όπως για παράδειγμα τυρόπιτες, λουκανικόπιτες, κασερόπιτες, μπουγάτσες, κρέπες, κρουασάν κ.λπ., στην περίπτωση που δεν πρόκειται για παραδόσεις τυποποιημένων αγαθών ευρείας κατανάλωσης υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23% (είτε καταναλώνονται εντός των καταστημάτων από τα οποία διατίθενται είτε όχι). «Στην περίπτωση που κάποια από τα παραπάνω σφολιατοειδή και πίτες ή αρτοσκευάσματα περιέχουν γλυκαντικές ύλες, με αποτέλεσμα να προσδίδουν σε αυτά γλυκιά γεύση, θεωρούνται γλυκά και υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή 13%, όταν δεν καταναλώνονται εντός των καταστημάτων από τα οποία διατίθενται». Για τα άψητα σφολιατοειδή και τις άψητες πίτες το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει πως «είναι αυτονόητο ότι υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή».

Room service. Σε παραγγελίες room service σε ξενοδοχεία, ο συντελεστής 23% αγγίζει και το μη ανθρακούχο νερό το οποίο κανονικά εξακολουθεί να έχει συντελεστή 13%. Αν το νερό καταναλωθεί από το μίνι μπαρ έχει συντελεστή 13%.

Φαγητό σε πακέτο. Το κάθε είδος φορολογείται με τον συντελεστή στον οποίο υπάγεται, ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για παράδοση μεμονωμένου αγαθού ή πακέτου αγαθών. Ετσι αν στο ίδιο πακέτο περιλαμβάνονται έτοιμα προς άμεση κατανάλωση φαγητά έχουν συντελεστή 23%, γλυκά, μη ανθρακούχο φυσικό ή τεχνητό μεταλλικό νερό και ψωμί έχουν συντελεστή 13%, ανθρακούχο νερό, αναψυκτικά και οινοπνευματώδη έχουν συντελεστή 23%.
Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι όταν η δασμολογική κλάση ενός αγαθού δεν είναι γνωστή ή υπάρχουν αμφιβολίες ως προς αυτή, προκειμένου να ξεκαθαρίσει σε ποιο συντελεστή ΦΠΑ υπάγεται, αρμόδια προκειμένου να αποφανθεί είναι η Ανώτατη Επιτροπή Τελωνειακών Αμφισβητήσεων, στην οποία μπορεί να υποβληθεί σχετικό ερώτημα μέσω της 17ης Δασμολογικής Διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών.