Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

5.000 αιτήσεις για τα αυθαίρετα

Ακόμη και για τα αδόμητα οικόπεδα θα πρέπει να υποβάλλουν οι ιδιοκτήτες βεβαίωση μηχανικού σε περίπτωση μεταβιβάσεων ανεβάζοντας την ταρίφα κατά 800 ευρώ για όσους θέλουν να προχωρήσουν σε συμβολαιογραφικές πράξεις.


Ο νόμος της τακτοποίησης των αυθαιρέτων «απλώνει» τις διαδικασίες και εκτινάσσει στα ύψη τις δαπάνες, επιβαρύνοντας τους ενδιαφερόμενους με το κόστος του τοπογραφικού που θα πρέπει να συνοδεύει κάθε μεταβίβαση αδόμητου οικοπέδου, ώστε να δηλώνεται ότι στο οικόπεδο δεν υπάρχει κτίσμα.

Ανάλογη επιβάρυνση όπως έχει γράψει το protothema.gr από τις 22 Σεπτεμβρίου, προκύπτει και για τα εκτός σχεδίου αυθαίρετα κτίσματα όπου η χρήση εξαρτημένου τοπογραφικού διαγράμματος κρίνεται απαραίτητη με βάση τις προβλέψεις του νόμου, πέραν φυσικά της πληρωμής των παραβόλων και της καταβολής των προστίμων.

Η ρύθμιση για τα αυθαίρετα ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο 1 Οκτωβρίου αλλά σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη υποβληθεί 5.000 δηλώσεις ενώ την ιστοσελίδα του υπουργείου που διαχειρίζεται το ΤΕΕ έχουν επισκεφτεί τις τελευταίες μέρες 7.000 μηχανικοί.

Πρόκειται για την πρώτη φάση της ρύθμισης στην οποία περιλαμβάνεται η αίτηση, η συμπλήρωση στοιχείων και το παράβαλο. Στη συνέχεια υπολογίζεται το προσωρινό πρόστιμο και καθορίζονται οι δόσεις.

Το ενδιαφέρον του κόσμου κρίνεται ικανοποιητικό, μολονότι η ρύθμιση εμφανίζει ακόμη πολλές ασάφειες κυρίως στο θέμα των αμοιβών των μηχανικών. Χθες με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΚΑ, διευκρινίζει ότι οι αμοιβές θα είναι αντικείμενο ελεύθερης διαπραγμάτευσης μηχανικών –ιδιωτών σύμφωνα με το ν. 3919/2011 που διέπει την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, παρότι η ρύθμιση για τα αυθαίρετα προβλέπει την έκδοση ΚΥΑ για τον καθορισμό των νόμιμων αμοιβών όπως ορίζονται στον παραπάνω νόμο.

Ταυτόχρονα η ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ στην οποία θα γίνεται η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων θα είναι έτοιμη σε δύο εβδομάδες ώστε να μπορεί να υποδεχτεί και τα πιστοποιητικά των μηχανικών που προαπαιτούνται για να γίνουν οι μεταβιβάσεις.

Oπως αναφέρει το υπουργείο οι μεταβιβάσεις θα μπορούν να γίνονται κανονικά αυτό το διάστημα με την υποχρέωση των μηχανικών να τις υποβάλλουν όταν το σύστημα θα είναι έτοιμο.